Babka ziemniaczana czyli nic innego jak starte ziemniaki upieczone z jajkiem i przyprawami, to danie typowe dla kuchni północno-wschodniej. Danie to jest naprawdę przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno a co najlepsze, jest tanie i proste do przygotowania. Babka ziemniaczana jest podobna w smaku do placków ziemniaczanych jednak zwykle jest z kawałkami mięsa . Do jej przygotowania będziemy potrzebować : 1,5 kg ziemniaków, 100 g wędzonego mięsa (najlepiej boczek), 2 duże cebule, 2 jajka, 200 g mąki, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, Pieprz (najlepiej świeżo zmielony), 1 łyżka oleju roślinnego. Pokrójmy w kostkę boczek oraz jedną cebulę, a ziemniaki obierzmy oraz drugą cebulę i zetrzyjmy je na tarce. Odczekajmy 5-10 minut, aż utarte ziemniaki puszczą wodę, odciśnijmy je a następnie dodajmy do smaku sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz. Dodajmy do masy ziemniaczanej również mąkę, jajka i wszystko bardzo dokładnie wymieszajmy. Rozgrzejmy na patelni odrobinę oleju i usmażmy na nim pokrojony boczek z cebulą. Podsmażony boczek z cebulką dodajmy do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszajmy wszystko razem. Rozgrzejmy nasz piekarnik do 180 stopni C, następnie wysmarujmy formę do pieczenia masłem, posypmy bułką tartą i przełóżmy do niej masę.
Leave a reply