Zastanawiamy się, co jest bardziej bezpieczne dla naszego organizmu słodzik czy cukier, oraz który z nich jest mniej kaloryczny dla nas. Słodki smak słodzików jest niezwykle intensywny, dlatego są dodawane do żywności w niewielkich ilościach. Najczęściej słodziki znajdują się w słodyczach, napojach bezalkoholowych, mrożonych deserach i lekach. Niskokaloryczne produkty to bardzo dobre rozwiązanie, gdy zależy nam na utracie wagi bez rezygnacji ze słodkiego smaku. Należy jednak pamiętać, że w trakcie odchudzania konieczne jest również ograniczenie spożycia tłuszczów . Dzięki zmniejszeniu kaloryczności diety tracimy bowiem na wadze, ale wraz z tkanką tłuszczową zmniejsza się także masa mięśniowa. Sylwetka staje się bardziej smukła, ale i mniej jędrna, dlatego zaleca się, by nieodłącznym elementem odchudzania były ćwiczenia fizyczne. Aktywność ruchowa powinna mieć miejsce co najmniej 5 razy w tygodniu przez pół godziny. Szczególnie godne polecenia są ćwiczenia na świeżym powietrzu np. latem pływanie, jazda na rowerze czy bieganie. Kiedy gotujemy również jakieś potrawy, do których musimy dodać trochę cukru, dowiedzmy się czy możemy taki owy cukier zastąpić czymś innym na przykład domowym miodem.
Leave a reply