Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej groszek zielony lub fasolkę szparagową na 1-2 minuty. Wyciągnij warzywa z gotującej się wody i przełóż je do naczynia z bardzo zimną wodą i lodem. Należy je schłodzić jak najszybciej, aby się nie „dogotowywały”. Nie mocz warzyw dłużej niż 2-3 minuty, aby nie straciły smaku. Przełóż warzywa na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby obeschły. Blanszowanie kalafiora : podziel kalafior na różyczki, przełóż je na duże sitko i zanurz w gotującej się wodzie na 1-3 min. Po tym czasie szybko wyciągnij sitko z wody i przełóż je do miski wypełnionej wodą i lodem na kolejną minutę. Blanszowanie brokułów : brokuły blanszujemy 1-2 minuty i postępujemy z nimi tak samo jak z kalafiorem. Dzielimy je na małe różyczki, kładziemy na sitko i wkładamy do wrzątku. Następnie szybko schładzamy w misce z lodem. Blanszowanie pieczarek : oczyść grzyby i wrzuć do wrzątku z dodatkiem łyżeczki soku cytrynowego. Gotuj przez 2 minuty a następnie odcedź i włóż na moment do lodowatej wody. Wszelkie grzyby, w tym pieczarki zachowają więcej smaku gdy będą blanszowane na parze.
Leave a reply