Kiedy postanawiamy lepiej zacząć się odżywiać, a przy tym zgubic parę kilo mniej najlepszym sposobem na gotowanie, jest właśnie gotowanie na parze. Gotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Tak więc warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody. Kolejnym plusem gotowania na parze jest fakt, iż do przyrządzenia potraw nie musimy używać tłuszczu, czym oszczędzamy sobie parę kilo więcej. Gotować na parze możemy na zwykłej kuchence, w garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzewanej do temperatury wrzenia. Żywność, która ma być gotowana, umieszczona jest w koszyku zawieszonym nad wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką. Gorąca para wypełnia cały garnek, dzięki czemu żywność gotuje się bardzo szybko. Na parze mogą być gotowane warzywa, ziemniaki oraz ryż. Niektóre warzywa, takie jak brokuły i kalafior, rozpadają się i rozmakają podczas zwykłego gotowania w wodzie, dlatego gotowanie ich na parze jest świetną alternatywą.
Leave a reply