Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka to bardzo popularny składnik wielu dań. Mimo to często przyrządza się ją tak, że jest zbyt sucha, gumowa i bez smaku. Nie musi jednak tak być. Rozbijmy piersi z kurczaka na jednakową grubość rączką lub płaską stroną noża, a następnie doprawmy je lekko solą i pieprzem. Na dużym talerzu wymieszajmy pół łyżeczki soli, mąkę i odrobinę pieprzu. Dodajmy również drobno posiekane zioła. Szybko obtoczmy nasze filety w tak przygotowanej panierce, by były tylko lekko pokryte mąką. Patelnię ze stali nierdzewnej rozgrzejmy na średnim ogniu. Gdy będzie dość gorąca, wrzućmy na nią masło i oliwę i poczekajmy, aż się roztopią, a następnie zakręćmy patelnią kilka razy w poziomie, by równomiernie rozprowadzić na niej tłuszcz. Wrzućmy na patelnię nasze piersi z kurczaka i podsmażajmy je przez około minutę, żeby z jednej strony zrobiły się lekko złote, a następnie obróćmy je na drugą stronę. Kiedy je obsmażymy skręćmy ogień na mały, a patelnię przykryjmy pokrywką. Ustawmy timer na 10 minut i zróbmy sobie chwilę przerwy. Przez ten czas nie unośmy wogóle pokrywki, ani nie zaglądajmy do środka. Po upływie 10 minut całkiem wyłączmy ogień. Ustawmy timer na kolejne 10 minut, a patelnię pozostawmy nietkniętą.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>