Biała kiełbasa kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być. Aby przygotować taką kiełbasę najpierw zmiel mięso. Możesz użyć na przykład dwóch części wieprzowego i jednej wołowego lub z indyka, w zależności od twoich upodobań kulinarnych. Ważne, by razem było go 10 kg. Powinno też być chude, by kiełbasa nie była za tłusta, oraz pozbawione ścięgien. Wieprzowina powinna być zmielona grubiej, niż wołowina lub indyk. Wymieszaj mięso z kopiastą łyżeczką świeżo zmielonego czarnego pieprzu, trzema łyżkami słodkiej papryki, małym opakowaniem gorczycy, 5-6 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, 2 łyżkami cukru, 18 dag peklosoli, gałką muszkatołową według uznania (nie za dużo). Zagnieć wszystko dokładnie, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Spróbuj, czy nie trzeba bardziej przyprawić. Dodaj szklankę wody i ponownie zagnieć. Jeżeli trzeba, dodaj jeszcze trochę wody, ale najwyżej jeszcze jedną szklankę. Przykryj mięso i zostaw na około 2 godziny. Napełnij jelita. Najwygodniej będzie zrobić to za pomocą maszynki do mielenia z końcówką do napełniania kiełbas. Zakręć i zawiąż jednej koniec jelita.
Leave a reply