Kładziemy się do łóżka, ale jeszcze byśmy coś przekąsili przed snem, niestety musimy pamiętać, że jedzenie na noc powoduje wyczerpanie organizmu, który zamiast odpoczywać, musi trawić spożyty pokarm. W nocy nasz organizm wycisza się i uspokaja, tętno zwalnia, pogłębia się oddech, jednak pozostałe narządy pracują normalnie. Jeśli najemy się na noc, nasz żołądek musi trawić, i kiedy budzimy się rano pozornie wyspani, nasz organizm wolałby właśnie odpoczywać. Nasza gotowość do rozpoczęcia nowego dnia jest potem bardzo ciężka. Czym to grozi? Skutkiem nocnego jedzenia są omdlenia, osłabienia organizmu, spadek odporności i większa podatność na choroby. W sytuacji, gdy jesteśmy bardzo głodni, powinniśmy przekąsić coś przed snem, ale żeby posiłek nie okazał się bombą kaloryczną, należy zadbać o to, by miał odpowiednią liczbę kalorii, tj. około 200 kalorii. Przed snem nie zaleca się ostrych przypraw, owoców cytrusowych, sosów pomidorowych, tłustych potraw , ponieważ mogą one wywołać zgagę lub niestrawność i zaburzyć jakość snu. Nie spędzajm y również w kuchni całej nocy na gotowaniu i pichceniu, ponieważ jak wiadomo nocne podjadanie i jedzenie do późna nie sprzyja dobrze naszej figurze i zasypianiu.
Leave a reply