Kotlety mielone

Przygotowanie kotletów mielonych zaczynamy do zmielenia mięsa. Tutaj zaczyna się już problem. Zastanawiamy się czy iść do sklepu i kupić gotowe mielone mięso czy zrobić samemu? Zdecydowanie lepiej będzie postawić na opcję numer dwa, a dlaczego? W sklepach mięsnych mięso mielone jest różnej, jakości. Więcej mamy tam zmielonej słoniny niż mięsa, a cena wcale nie jest taka niska. Jeśli zależy nam na jakości to trzeba będzie samodzielnie to przygotować. Oczywiście potrzebne jest jajko, przyprawy do smaku, patelnia i tłuszcz. Smażenie nie trwa długo. Warto jednak wyjąć kotlety z tego tłuszczu i płożyć nawet na papierowych ręcznikach. Wtedy ten największy tłuszcz obcieknie i nie będą one aż tak bardzo szkodliwe. Wszystko zależne jest od tego ile na takie przygotowania mamy czasu. Kotlet to dopiero początek, bo przecież trzeba jeszcze postawić na jakieś dodatki. Tak jak w przypadku schabowego najlepiej będą nam smakowały ziemniaki plus surówka z młodej kapusty. W niedziele w wielu domach jest właśnie takie danie i co ciekawego to nigdy nam się nie znudzi. Inna kuchnia nam się szybko nudzi, a polska cały czas jest naszym numerem jeden. Trzeba kultywować swoją tradycję i przygotowywać takie dania.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>