Podróżując do Włoch, do Rzymu czy Watykanu musimy wiedzieć że kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i cenionych uchni we współczesnym świecie. Dania kuchni włoskiej są lekkostrawne i przyrządzone z naturalnych składników, a to z kolei sprawia, że tamtejsza kuchnia należy do jednej z najbardziej zdrowych w świecie. Nic więc dziwnego, że Włosi pod względem długości życia znajdują się na drugim miejscu w Europie. Są też dania, które w poszczególnych regionach smakują zupełnie inaczej. Przykładem są tu owoce morza, ryby, czy też Pesto, które w Ligurii jest zupełnie inne niż w Kalabrii czy Sycylii. Prawdopodobnie najbardziej znanym włoskim daniem jest wywodząca się z Neapolu pizza. Robiona nieco niedbale pizza Margherita z nierównomiernie rozrzuconymi pomidorami i prawdziwym serem Mozzarella oraz kilkoma przyprawami jest jednym z najznakomitszych i najprostszy dań w światowej kuchni. Taką pizzę można zjeść w praktycznie każdej włoskiej restauracji. Bolonia słynie ze spaghetti bolognese. Słynny włoski makaron w postaci długich, cienkich nitek z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. Jednak różnego rodzaju pasty to nie tylko domena Bolonii. Wyjątkowe spaghetti podawane jest także ze szpinakiem, różnego rodzaju serami, grzybami, owocami morza, mięsem, pomidorami, bakłażanami, Pesto i na setki innych sposobów.
Leave a reply