Uwielbiam w kuchni pracować z makaronem, szybko się go gotuje i jest szeroki wybór jego rodzajów. Moim faworytem jest kolorowy makaron, który w dużej mierze zrobiony jest ze szpinaku, który po prostu uwielbiam najbardziej na świecie. Moja dziewczyna stara się odżywiać zdrowo i nie tyka innego mięsa niż to z kurczaka, z początku mi to nie pasowało, ale muszę przyznać, że później sam się w nim rozsmakowałem i inne mięsiwa poszły w odstawkę i muszę mieć naprawdę ogromną ochotę na nie by się skusić. Wracając do mojego ukochanego szpinaku to chciałbym podzielić się pewnym przepisem, który z pewnością zadowoli osoby zwracające dużą uwagę na liczbę kalorii w ich obiedzie. Wszystko czego potrzebujemy do przygotowania tej potrawy to świeży szpinak (może być też mrożony, nie ma to większego znaczenia), śmietana 18%, jedna duża cebula, pierś z kurczaka oraz makaron penne. Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie paseczki i następnie marynujemy go w swoich ulubionych przyprawach. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy do tego posiekaną cebulkę. Po kilku minutach na patelni umieszczamy szpinak i smażymy wszystko jeszcze przez jakieś 2-3 min. W osobnym garnku gotujemy śmietanę przyprawiając ją odpowiednio (czosnek, bazylia, pieprz) i ścieramy do niego trochę sera by sos zrobił się gęstszy. Mieszamy wszystko razem, dodajemy do makaronu i mamy gotowe danie.
Leave a reply