Najlepsze wina

Podstawą każdej dobrej kuchni, jest wybranie bardzo dobrego wina. Szczególnie we Włoszech, dla każdego Włocha ma to ogromne znaczenie. Włochy są ojczyzną znanego na całym świecie Chianti, ale o miano najsłynniejszego włoskiego regionu walczy nie tylko Toskania. Świetnie i znane na całym świecie wina produkuje Piemont, Abruzja, regiony południa Włoch oraz Sycylia. Ta ostatnia słynie z niezwykle zwariowanego wina Marsala. Z powodów klimatycznych włoskie wina dzieli się najczęściej na te z północy, te z Toskanii i te z południa, w tym z Sycylii. Włosi są największym producentem wina na świecie i zaspokajają aż 20 procent światowej produkcji. Oznacza to, że Włosi prawdopodobnie na winie znają się tak dobrze, jak żaden inny naród. Z włoskimi winami jest jak z pięknymi kobietami : bywają niebezpieczne i można się w nich zakochać bez pamięci. Z Toskanii pochodzą najsłynniejsze włoskie wina. Na ich czele stoi Chianti , to czerwone wino ma różny smak, w zależności od producenta. Zazwyczaj jest to młode, lekkie wino owocowe, ale są też odmiany, które leżakują wiele lat zanim trafią na rynek. Najbardziej luksusowe wina z Toskanii, a jednocześnie uważane na najlepsze i co za tym idzie najdroższe, to Vino Nobile di Montepulciano i Brunello di Montalcino. Inne znane wino z Toskanii to Supertuscan dobre, ale tańsze od wymienionych powyżej. W Toskanii produkuje się również wina białe z suszonych winogron, nazywane Vino Santo.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>