Przyrządzanie steków

Steki to mięso dla prawdziwych mężczyzn i sam staram się jeść takie danie przynajmniej raz w tygodniu zwłaszcza, że staram się przybrać na masie bo już od dłuższego czasu systematycznie uczęszczam na siłownię i sztuki walki (mixed martial arts czyli tak zwane MMA). Stek można przygotować na trzy różne sposoby i będą to: stek krwisty, średnio wysmażony oraz dobrze wysmażony. Stek krwisty z tego co zauważyłem najchętniej zamawiany jest przez ludzi w Stanach Zjednoczonych, mi tak duża ilość krwi wypływająca z mięsa przeszkadzałaby w jedzeniu i skutecznie obrzydziłaby mi cały posiłek. Dlatego gdy sam robię stek u siebie w kuchni jest on albo średnio albo dobrze wysmażony z naciskiem na tą pierwszą opcję gdyż w takiej odsłonie wołowina smakuje mi najlepiej. Bardzo istotne jest to by w trakcie smażenia mięso nie było praktycznie w ogóle nabijane na widelec czy też inny szpikulec ponieważ przez to wypływają z niego cenne soki, które sprawiają, że mięso jest soczyste. Chyba nikt nie lubi gumowego jedzenia a właśnie taki stek się staje gdy nie uważamy w trakcie jego pobytu na patelni. Źle przygotowany stek smakuje okropnie a z racji tego, że jest to dość drogie jedzenie każdy kto planuje je przyrządzić powinien się do tego odpowiednio i na poważnie zabrać.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>