Polacy kochają schabowego, dlatego kiedy przejdziemy się w niedziele po blokowiskach to słychać jego tłuczenie. Już wiadomo, że w tym domu mamy na obiad schabowego. Można go robić na wiele sposobów, ale tradycyjny do panierka z bułki tartej z jajkiem. Rzucamy mięso na patelnie i na tłuszczu się smaży. Nie trzeba nikomu mówić, że to bomba kaloryczna, ale jeśli raz na jakiś czas się zje takie danie to naprawdę nic nikomu się nie stanie. Kto miałby codziennie takie jedzenie ten szybko poczuje to na swoim organizmie. Schabowy jest znany w Polsce od wieków i nic się tutaj nie zmienia, jeśli chodzi o szacunek do tego dania. Kiedy jedziemy na wakacje do obcego kraju to wracając marzy nam się schabowy z ziemniakami, tłuszczem, a najlepiej do tego młoda gotowana kapusta. Żadne risotto i wykwintne dania nie są wstanie tego przebić. Coś musi w tym być, że kochamy schabowego i chętnie chcemy go widzieć na swoim talerzu. Można go komponować w różny sposób. Może być mały może być duży. Naprawdę to jak go przygotujemy jest zależne, co lubimy. W wielu domach mamy swoje własne sposoby na to jak go przygotować żeby nam jeszcze bardziej smakował. Trudno byłoby znaleźć w Polsce kogoś, kto nie jadł schabowego.
Leave a reply