Picie kawy we Włoszech jest bardzo popularne, więc nie ma nic dziwnego w tym że Włosi słyną z najlepszej kawy na świecie. Możemy wstąpić do każdego włoskiego baru i zamówić caffe, a wtedy otrzymamy wspaniałe klasyczne espresso, z delikatną pianką ale niestety bez mleka. W klasycznych często rodzinnych barach trafić można na kawowych tradycjonalistów. Na próżno szukać tam mrożonego frappuccino, czy innych wynalazków amerykańskiej popcultury, ale za to w mgnieniu oka otrzymamy jedną z tradycyjnych włoskich kaw. Włosi dzień rozpoczynają od powolnie pitego cappuccino. Piją go zazwyczaj jeszcze w domu. Silna dawka kawy z dużą ilością spienionego mleka. Włosi raczą się poranną kawą stosunkowo długo, nieśpiesznie wychodząc do pracy. W końcu życie składa się z drobnych przyjemności a praca może zaczekać. Po południu Włosi wychodzą z biur i miejsc pracy na kawę. Dla barmana oczywistym jest, że ma podać espresso. Włosi espresso piją zazwyczaj w biegu. Często nawet nie siadają, tylko wypijają dwa łyki kawy stojąc przy barze i przy okazji zamieniając kilka zdań z obsługą. Zdarzają się też bary, w których w ogóle nie ma stolików. Wychodzi się tam z założenia, że za kawę trzeba zapłacić, szybko ją wypić i iść dalej. Wbrew pozorom Włochom to nie przeszkadza. Nie przywiązują większego znaczenia do wyglądu baru, dekoracji wnętrza, czy liczby miejsc.
Leave a reply