Słynnym włoskim daniem jest lasagne. W ten sposób nazywana jest nie tylko sama potrawa, ale także płaty makaronu, dostępne w sklepach. Lasagne po bolońsku to płaty makaronu przekładane mielonym mięsem z sosem pomidorowym i z zapiekanym serem Mozzarella. Również może być wegeteriańska odmiana lasagne. W innym regionie włoch jest wiele dań z przepysznych tortellini. To niewielkie pierożki nadziewane mięsem lub serem na bazie parmezanu. Popularnością cieszy się również dziczyzna i włoskie wędliny: mortadela i szynka parmeńska. W okolicach Wenecji i Triestu należy koniecznie spróbować zupy rybnej,przyrządzanej z różnych ryb łowionych w okolicach laguny weneckiej. Restauracje podają także spaghetti z małżami. Jako przystawkę można zjeść półmisek z różnego rodzaju owocami morza polanymi oliwą i sokiem z cytryny. Do najbardziej znanych włoskich serów należy też Gorgonzola. Zazwyczaj Gorgonzola podawana jest na desce z innymi serami pleśniowymi jako przekąska. Podaje się do niej wino lub winogrona w celu uwydatnienia walorów smakowych.Południe Włoch słynie ze znakomitej oliwy extra vergine. Na stołach i w restauracjach królują gnocchi. Popularne jest również Carpaccio – cieniutkie plastry surowej wołowiny z oliwą, rucolą, oliwkami i startym parmezanem. Włochy słyną także ze znakomitych deserów. W Toskanii serwuje się lokalny przysmak – tiramisu. Przygotowuje się go na bazie sera Mascarpone, biszkoptów, kawy i Amaretto. Czasem używane są też truskawki. Z kolei na północy Włoch przysmakiem jest panna cotta.
Leave a reply