Ugotowanie ziemniaków to nie jest wielka filozofia. Wystarczy wstawić wodę i obrać ziemniaki, które tam wrzucimy. Można je gotować w całości, można pociąć na talarki albo można pokroić w kostkę. To będzie zależne od tego, jaki mamy plan odnośnie przygotowywanego posiłku. Jeśli chodzi o samo gotowanie to pamiętajmy o soleniu wody. Jeśli tego nie zrobimy to ziemniaki nie będą nam smakowały. Niby można je później posolić na talerzu, ale to już nie będzie to samo. Osolimy wodę, próbujemy ją i wiemy czy to jest dobre czy nie. Gotowanie ziemniaków może zająć nam od kilkunastu minut do godziny, a na czym polega ta różnica? Przede wszystkim na odmianie. Jedna odmiana gotuje się bardzo szybko, a inna gotuje się niesamowicie wolno. Dokładnie tak samo będzie, jeśli chodzi o smak ziemniaków. Zanim kupimy sobie ich większą ilość to lepiej będzie sprawdzić dokładnie czy nam to smakuje. Ziemniaki powinniśmy kupować ze sprawdzonego wcześniej źródła żeby nie było niespodzianek. Niekiedy w sprzedaży są ziemniaki, które przewidziane są do przemysłu, a nie do spożywania w domu i właśnie takich ziemniaków należy unikać. Nie będą nam smakowały i stracimy tylko pieniądze, a nie chcemy takiego rozwiązania
Leave a reply